Laponia

Laponia är Europas största sammanhängande naturlandskap – området sträcker sig över hela 9.400 kvadratkilometer inom svenska Lappland. Här hittar du en mycket rik flora och fauna, eftersom naturen är så gott som orörd. Det var år 1996 som Laponia skrevs in på Unescos världsarvslista, vilket i samma veva innebar ett förslag om att göra Laponia till ett världsarv ihop med Norge. Man motiverade utnämnelsen bland annat med att området uppvisar exempel på pågående geologiska, biologiska och ekologiska processer. Man talade också om Laponias ”enorma rikedom på naturfenomen av exceptionell skönhet, och en betydande biologisk mångfald inklusive en population av brunbjörn och en alpin flora”. Sist men inte minst ville man utse Laponia till ett världsarv tack vare att området sedan förhistorisk tid varit bebott av samer, och därmed blir ett av de mest välbevarade exemplen på ett område med nomadiska grupper.

Historik kring Laponia

Laponia har kommit att bli ett av de få världsarv som både är ett kulturområde och ett naturområde. Inte nog med den unika naturen som karakteriserar området – än idag använder nämligen samerna Laponia som betesmark för sina renar. Deras bosättningar och årstidsstyrda levnadsmönster vittnar om mänsklighetens utveckling ur ett såväl socialt som ekonomiskt perspektiv. I Laponia lever och arbetar idag samer från sju olika samebyar: Luokta Mávas, Tuorpon, Jåhkåggaska tjiellde, Sirges, Unna tjerusj, Baste čearru samt Gällivare skogssameby.

Att resa till Laponia

Att besöka världsarvet Laponia innebär garanterat en storslagen naturupplevelse, oavsett till vilken del du väljer att åka. Inom de 9.400 kvadratkilometrarna ryms både stora skogar, fjäll och vida myrar. Du kommer också att stifta bekantskap med en mångfald av växtsamhällen, växtarter och djurarter. Området går inom både Jokkmokks och Gällivares kommuner, och är uppdelat på två naturreservat och fyra nationalparker (Padjelanta/Badjelánnda, Sarek, Muddus/Muttos och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke). För dig som turist finns det ett flertal vandrings- och turåkningsleder i Laponia, vilket är ett perfekt sätt att utforska världsarvet på egen hand eller med en lokal guide. Känslan av att släcka lampan i en uppvärmd övernattningsstuga efter en dag av friluftsliv och vackra vyer, är en av de saker som gör livet värt att leva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *