I Ångermanland ligger detta kustområde, vars natur anses vara så unik att det år 2000 togs upp på Unescos världsarvslista. Grunden till denna hedersvärda utnämnelse låg främst i den, med geologiska mått mätt, snabba och stora landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Vad som idag kännetecknar Höga kusten är dess dramatiska landskap med både fjärdar och höga berg. Kommittén vid Unesco berättigade sin utnämning bland annat med orden ”området är ett typexempel för forskning kring isostasi och utgör den plats där fenomenet först upptäcktes”. År 2006 utnämndes även Kvarkens skärgård, belägen på den finska sidan av Östersjön, till världsarv. Gemensamt bildar Höga kusten och Kvarken idag ett gränsöverskridande världsarv.
Historia om Höga kusten
Den senaste inlandsisen var som allra tjockast vid den nuvarande Ångermanlandskusten, och låg där med sin 3 kilometers tjocklek och tyngde ned jordskorpan. Som mest var den nedpressad hela 800 meter. För cirka 20.000 år sedan började isen så sakteliga att dra sig tillbaka, vilket ledde till en parallell höjning av jordytan – en landhöjning som blev den allra största i världen. När isen till sist smält totalt började havet så att bearbeta området. Idag kan du vid Skuleberget se den allra högst uppmätta kustlinjen – 286 meter över den nutida havsnivån. När du som turist vandrar i Höga kusten kan du med andra ord se klara spår av den landhöjning som skett sedan den senaste inlandsisen, och det är detta fenomen som lockar mängder av besökare varje år.
Att resa till Höga kusten
Världsarvet Höga kusten har under de senaste åren blivit ett av landets allra snabbast växande turistmål. Här finns mycket för dig som besökare att se – bland annat tillhör Skuleberget och Skuleskogen Nationalpark höjdpunkterna. Vare sig du föredrar att bada, titta på vackra växter eller hitta på äventyr så finns här garanterat någonting för dig. Att vandra är också ett populärt koncept i Höga kusten, och många delar av världsarvet är anpassade så att även rullstolsburna enkelt kan ta sig fram. Vill du verkligen få ut maximalt av ditt besök vid Höga kusten ska du satsa på den 13 mil långa vandringsleden Höga kustenleden – huruvida du vill gå hela eller bara en del av den blir upp till dig att avgöra. Leden är uppdelad i 13 etapper, och slingrar sig bland annat förbi Skuleskogens nationalpark.
One Comment