Skåne är Sveriges sydligaste landskap, och bjuder på både vackra bokskogar, häpnadsväckande arkitektur och milslånga sandstränder. Det är också en plats med mycket härlig kulturhistorik att titta på – allt ifrån slott och herresäten, till urgamla fornlämningar och traditionella korsvirkeshus. Är du snarare ute efter kultur i form av evenemang och andra saker att uppleva, levererar Skåne kulturupplevelser på hög nivå. Här finns musik, teater, dans och givetvis mängder av härliga restauranger att besöka. I denna artikel kommer vi att ge värdefulla tips och trevlig inspiration till dig som vill ta del av allt Skåne har att erbjuda!

Upplevelser i storstaden Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad, och här finns mängder av saker att uppleva och aktivera sig med. Staden har flera olika områden och stadsdelar, som alla har en helt egen karaktär och personlighet att bjuda på. Bara att vandra runt i staden och bekanta sig med gator och torg är därför en fin kulturupplevelse i sig! Skillnaden är stor på atmosfären och känslan om man jämför till exempel harmoniska Limhamn nere vid havet, och pulserande Möllevången strax söder om Centrum. Ett hett tips är alltså att ta på sig promenadskorna och ladda för en spännande upptäcksfärd, med många olika slags kulturella intryck längs vägen. Vill du dessutom prova på någon särskild, Malmöbaserad upplevelse kan vi med varm hand tipsa om dessa:

Sip & Paint – kreativt målande, för den som vill ge utlopp för sin inre konstnär

Måla och skåla är upplevelsen som är perfekt för dig som längtar efter att ge dig hän åt dina måleridrömmar. Under 2 timmars tid får du tillsammans med andra måla och skåla, med andra ord: låta penseln löpa fritt över tavelduken samtidigt som du sippar på en god medhavd dryck. Kanske väljer du ett motiv från något fint du hunnit se under din vistelse i Malmö? Och kanske gör du dig en ny malmöitisk bekantskap i gruppen? Det här är ett kreativt äventyr du inte vill missa.  

Mat- och vinprovningar, för den som vill bjuda sina smaklökar på en härlig upplevelse

I Skåne väntar mängder av gastronomiska upplevelser, inte minst i matstaden Malmö. Ett bra sätt att få uppleva så många olika smakintryck som möjligt är att gå på en provning av något slag – då får du under ett par timmars tid både kunskaper och smakbitar av såväl lokala som internationella delikatesser. Välj den variant som lockar dig mest: en spännande öl- och ostprovning, en lyxig champagneprovning, eller en klassisk vinprovning. Här finns flera bra förslag i kategorin mat- och vinprovningar med Malmö som bas. 

Musikalkväll med hotell, för den som längtar efter dans och musik i toppklass

En stad upplevs, som vi alla vet, på bästa sätt genom att ta del av dess kulturliv. Det här är en oslagbar kulturupplevelse som kombinerar musik, sång och dans med en njutbar vistelse på ett fyrstjärnigt hotell: “Malmö Musikalkväll och Hotell“. Du som besöker Malmö får under loppet av en kväll roa dig med en av de bästa musikal- och showföreställningarna i Sverige, samt lyxa till det med en hotellnatt – givetvis med en läcker frukostbuffé på morgonen. Let Malmö entertain you!

Upplevelser i mysiga Lund

Lund är akademins och bildningens stad, med en mysig atmosfär som är känd för sina myllrande kullerstensgator och klassiska korsvirkeshus med klättrande stockrosor. Tack vare det intensiva studentlivet finns här ett starkt kulturliv, med flera olika muséer, teatrar och konsertlokaler att besöka. Lund har något för alla åldrar och personligheter, och man behöver inte vara student eller professor för att bli förälskad i staden. Här tipsar vi om några av de bästa kulturupplevelserna som lilla, stora Lund har att erbjuda. 

Gå på upptäcktsfärd i Lunds fantastiska utbud av förstklassiga caféer

Inget besök i Lund är komplett utan ett besök på något av stadens mysiga caféer. Här finns en rad trevliga fik med olika inriktningar – allt ifrån franskt patisserie till amerikansk kaffebar. För att sätta guldkant på din Lundatur, satsa på ett presentkort på fika (dryck och bakverk) för två personer i Lund. En lyxig presentbox ingår i priset, så att du kan ge bort gåvokortet som en fin överraskning till ditt väl valda fikasällskap! 

Upplev en gammal festtradition

Akademi och bildning till trots, Lund är och förblir en stad där festerna duggar tätt. Såväl studenter som ”vanligt folk” tycker om att med jämna mellanrum få släppa loss litegrann, och ha en rolig kväll tillsammans. Så är du ute efter en äkta lundensisk helkväll, sök upp närmsta korridorsfest eller bjud in några vänner till en egen tillställning. Extra mycket Lund-känsla får du om festandet sker under valborgshelgen, eller siste april som lokalinvånarna säger! En kulturupplevelse av det mest genuina slaget. På Lund.se hittar du tips för dig som vill hitta på något i Lund. 

Besök mysiga Kulturen i Lund

För att verkligen maxa din kvot av kulturella intryck när du är i Lund, se till att besöka Kulturen. Kulturen i Lund är ett museum och ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter i den centrala staden, med många fina kulturhistoriska hus och vackra trädgårdar att titta på. Här finns också flera utställningar att välja bland, med teman som sträcker sig från lokal kultur och urgammal konst till världskultur och modern design. 

Upplevelser i Helsingborg – staden vid vattnet

Vackra Helsingborg ligger i nordvästra Skåne, utmed den smalaste delen av Öresund. Här är vatten och vind ständigt närvarande, och staden erbjuder ett flertal badstränder på gångavstånd från centrum. Stadskärnan är mysig och ombonad med fina kullerstensgator, torg och kyrkor. I Helsingborg finns också ett kultur- och nöjesliv som inte gör någon besviken. Muséer, konserthus och restauranger har mycket att erbjuda för den som vill förgylla sin vistelse med kulturupplevelser av olika slag. Här ska vi tipsa om ett axplock av aktiviteter och platser du bör spana in när du åker till Helsingborg.

Delta i en intressant och delikat lakritsprovning

Vill du passa på att prova på något nytt när du är nere i Skåne, se till att anmäla dig till en upplevelse som denna. Lakritsprovningen hålls av en kunnig och erfaren handledare, som lär ut allt om hur tillverkningen av lakrits går till – från lakritsrot till färdig godisbit. Deltagarna får också massor av annan rolig kunskap, samt givetvis smaka på en rad olika lakritssorter. Här bjuds både söta och salta varianter av detta svarta guld, perfekt för en stunds njutning i Helsingborg!

Besök vackra Sofiero Slott

Cirka 5 km norr om Helsingborg ligger välbesökta och omtyckta Sofiero Slott, som kommit att bli vida känt för sin storslagna slottsträdgård. Slottet har tidigare gått i arv inom kungafamiljen, men tillhör sedan 1973 Helsingborgs stad. Idag är platsen öppen för allmänheten och i den berömda slottsträdgården bjuds det på mängder av utställningar, konserter och andra evenemang. Här finns även Barnens Sofiero med spännande aktiviteter för de små, så att hela familjen ska kunna åka nöjda hem från besöket. 

Testa på en naturskön tumlarsafari

När du bekantat dig lite med det kulturella utbudet i Helsingborgs stadskärna känner du kanske för att prova på något som bryter av litegrann – varför inte en tumlarsafari (kan bokas tex via Upplevelse.com)? I den exotiska havsmiljön runt Kullaberg lever den fina tumlaren, en typ av tandval som påminner om en delfin. Den här upplevelsen låter dig få se tumlaren i dess naturliga miljö, samtidigt som du får en guidad visning av det unika naturreservatet. Ett spännande sätt att uppleva Skåne från dess mest natursköna sida!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *