Drottningholms slott

År 1991 blev Drottningholms slott det första objektet att skriva in Sverige på Unescos världsarvslista. Unescos kommitté ansåg i sin motivering att anläggningen, som ligger belägen på Lovön i Ekerö Kommun, var det bäst bevarade exemplet på ett kungligt residens uppfört på 1700-talet i Sverige. Främst föll de för byggnaderna Kina slott och Slottsteatern, men utnämnelsen gällde för området i sin helhet. Drottningholm är idag ett populärt turistmål och uppskattas locka kring 700 000 besökare varje år – inte minst tack vare det faktum att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har sin officiella bostad i slottet.

Historik kring slottet

Drottningholms slott är idag landets bäst bevarade kungliga slott, och brukar räknas till den svenska stormaktstidens finaste slottsbyggnader. Platsen för slottet har en lång historia, som börjar redan på 1500-talet. Där Drottningholm nu ligger låg på den tiden en kursgård – något den dåvarande regenten (tillika Gustav Vasas son) Johan III ville ändra på. År 1579 satte han igång ett byggprojekt i samarbete med arkitekten Willem Boy, med målet inställt på att uppföra ett stenhus åt sin hustru. Dock kom pestens tid emellan och avbröt processen för en tid. Slottsbygget blev så småningom färdigt, men år 1661 brann det dramatiskt nog ned. Efter branden blev det Nicodemus Tessin den äldre som fick i uppdrag att rita den nya slottsbyggnaden, och år 1664 stod den färdig. Sedan 1777 ägs Drottningholm av staten, och bebos troget av kungafamiljen.

Att se och göra

Inne i slottet finns en rad historiska rum och salar, såsom Slottsbiblioteket, Rikssalen och Porslinsrummet. Här kan du nästan höra historiens vingslag, och de många praktfulla detaljerna tar lätt andan ur dig som besökare. Drottningholms slott består emellertid inte enbart av själva slottsbyggnaden – på området finns flera andra byggnader som är väl värda en titt. Kina slott och Slottsteatern med den angränsande Teaterplanen är två av de främsta sevärdheterna. De vackra och välskötta trädgårdarna är naturligtvis också ett måste för dig som turist. Inför ditt besök bör du veta med dig att det inte är allt som är öppet för besökare – vissa delar är avspärrade för allmänheten, vilket naturligtvis bör och måste respekteras.

Drottningholms Slott har mycket annat att erbjuda och utöver guidade turer har man också varje år en mycket välbesökt och populär julmarknad.

En annan trevlig och unik sak man kan göra är att passa på är ett “upplevelsepaket” där man först äter en tvårättersmeny och sedan åker med ångfartyg till Drottningholms slott för att se en föreställning Drottningholms Slottsteater. Du kan beställa upplevelsen hos Happy-Day.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *