Radiostationen i Grimeton

Den 2 juli 2004 blev Radiostationen i Grimeton upptagen på Unescos världsarvslista, efter att i december 2002 ha blivit nominerad som kandidat av regeringen. Redan år 1996 hade radiostationen faktiskt blivit förklarad som byggnadsminne, och är dessutom ett av kulturmiljövårdens riksintresseområden. Världsarvet Radiostationen i Grimeton som världsarv hade den 2 juli 2005 invigning, med premiär för den nya besöksbyggnaden.

Historia om Radiostationen i Grimeton

Radiostationen i Grimeton är ett sant industriminne som ligger beläget i Varbergs kommun, cirka 15 kilometer öster om Varberg. Grimeton blev år 1921 utsedd till sändarplats för den trådlösa telegrafiförbindelse med USA som beslutats om av riksdagen. Året efter började stationen att byggas, och år 1924 var byggnaden färdig och uppförd. Det var chefsingenjör Ernst Alexandersson som efter en idé av kanadensaren Reginald A Fessenden skapade sändaren med antenn, och arkitekt Carl Åkerblad som ritade stationsbyggnaden. Förbindelsen, som öppnades i december samma år, skedde i samarbete med Radio Corporation of America. Denna banbrytande kontakt banade väg för en rad liknande radiostationer, som ploppade upp runtom i världen under 1920-talet. Stationen kom så småningom att spela en viktig roll såväl under andra världskriget som vid militär kommunikation med ubåtar.

Att besöka Radiostationen i Grimeton

Om du befinner dig i närheten av Varberg är ett besök vid världsarvet Grimeton nästintill en skyldighet, men även om du bor en bit bort är platsen väl värd en resa. Det är en kittlande känsla att uppleva anläggningen, som än idag är bevarad i sitt ursprungliga skick. I världsarvet Grimeton kan aktivitet råda dygnet runt, vilket gör det särskilt viktigt att du som besökare respekterar eventuella skyltar och avgränsningar. Både radiostationen och besökscentrum i Grimeton är öppna varje dag under sommarhalvåret, och under resten av året håller världsarvet öppet för förbokade grupper och vid särskilda tillfällen. Att besökscentrum inte håller öppet året runt beror på att Radiostationen i Grimeton är helt egenfinansierad – dock är stationsbyggnaden alltid tillgänglig, förutsatt att det finns personal på plats. Boka in gott om tid för att hinna med allt som finns att se och göra – både filmvisning, utställning, guidad visning och besök i byggnadens café och butik står på din checklista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *