Sveriges vackra världsarv i all ära, men vi har faktiskt ett grannland också som även det har mycket fina kulturobjekt att bjuda på. I Norge finns hittills nio norska världsarv på UNESCO:s lista över jordens viktigaste natur- och kulturplatser. Här kommer vi att beskriva dem alla, och förhoppningsvis inspirera till ett och annat besök!
Bryggen i Bergen
I Bergen finns en rad vackra trähus, belägna med utsikt över viken Vågen. Husen härstammar från år 1070, då staden Bergen grundades. Bryggen blev med tiden en viktig handelsplats med utbyte av såväl värdefulla varor som kultur, framför allt med Tyskland. De sneda men pittoreska trähusen blev år 1979 UNESCO:s första norska världsarv.
Urnes stavkyrka
I Norge finns idag 28 stavkyrkor kvar, varav den äldsta tros vara Urnes stavkyrka i Sognefjord. Kyrkan är byggd i romansk stil och kom till så tidigt som år 1140. Träkyrkan är i gott skick och har många vackra inristningar som stått emot tidens tand imponerande väl: mytologiska varelser, växter och andra motiv går att urskilja på träbalkarna.
Geirangerfjord och Nærøyfjord
Dessa fjordar ingår i det norska fjordlandskapet, som av UNESCO utmärker sig på grund av sin ”exceptionella naturliga skönhet”. Här finns en fantastisk natur med glaciärer, berg och vattenfall. Det finns också spännande kulturmärken med gårdar som imponerar med sin ålder. En unik miljö som måste upplevas.
Røros gruvstad och omgivningar
Røros är en gruvstad som har nästan 400 år av gruvdrift och urbant jordbruk i bagaget. Staden är välbevarad och ser till stora delar ut som den gjorde på 1700- och 1800-talet, med fina trähus och gamla timmerrännor. Den lokala naturen i området kännetecknas av vacker fjällmiljö med fantastiska vyer.
Hällristningarna i Alta
I Alta i Finnmark, Nordnorge finns hällristningar och stenmålningar som bedöms vara mellan 4000 och 6000 år gamla. Denna storslagna bergkonst utgörs av mer än 6000 ristningar och 50 hällmålningar – ett otroligt arv som utan tvekan förtjänar sin plats på UNESCO:s lista. Bilderna föreställer allt ifrån människor och djur till olika religiösa motiv. För besökare finns många guidade turer, så att alla ska kunna få lära sig mer om jägar- och samlarfolkens tid.
Vegaöarna
Vid Helgelandskysten ligger Vegaöarna, som består av så mycket som 6500 öar, holmar och rev. Detta är ett fiskesamhälle som trots sin karga miljö lyckats fiska och skörda ejderdun i mer än 1500 års tid. Vegaöarna är av samma anledning ett av Norges hållbarhetsmärkta resmål.
Struves meridianbåge
Struves meridianbåge är ett projekt som inleddes av en tyst astronom år 1845. Han ville mäta jordens form och storlek genom att undersöka avståndet från norska Hammerfest till Svarta havet. Ett gäng mätpunkter sattes därför ut på en båge om nästan 3000 kilometer, och i Norge hamnar fyra av dessa punkter som alltså klassats som ett världsarv.
Rjukan – Notodden industriarv
I Rjukan – Notodden industriarv gjordes viktiga arbeten i början av 1900-talet; bland annat tunnlar, kraftverk och järnvägar som placerades ut i den norska naturen. Rjukan – Notodden industriarv utgör en unik kombination av banbrytande industritillgångar och ett naturligt, dramatiskt landskap.
Folkmusik och folkdans i Setesdal
Setesdal är en region där gamla seder och bruk vårdas och värdesätts. Här är folkmusik och folkdans betydelsefulla traditioner, som överförs från generation till generation. Musiken utgörs främst av hardingfela, mungiga samt sångsätten kveding och stevjing. Rika kulturtraditioner som finns på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv.