Hällristningsområdet i Tanum ligger i Tanums kommun, Bohuslän, och sträcker sig över 45 kvadratkilometer. År 1994 fick området äran att hamna på Unescos världsarvslista, bland annat med motiveringen att hällristningsområdet visar ett enastående exempel på konst från bronsåldern, av högsta kvalitet. Kommittén fann också att de många olika motiv som kunnat finnas i området visar ett enastående bevis på livet under den europeiska bronsålderns många aspekter.
Historik om hällristningarna
I världsarvsområdet i Tanum finns en bildskatt med över 10.000-tals bilder, fördelade på cirka 510 hällristningsplatser. Hällristningar är en sann förhistorisk konstart som kommit att bidra till en stor del av vår kunskap om bronsåldern. De inhuggna illustrationerna i landskapets berghällar och klippblock berättar om de dåvarande invånarnas sociala och religiösa liv, för att inte tala om de många jaktscener som vecklar ut sig framför den moderna människans ögon. Än idag fortsätter man att upptäcka rikt symboliska avbildningar som huggits eller knackats in av våra förfäder. Det kan vara roligt att ta någon av dessa “grundkurser i runskrift” innan du åker dit för att göra dina egna tydningar av runorna.
Turista i Tanum
Vitlyckehällen är en av de största platserna, och kring den har man sedermera byggt upp det välbesökta Vitlycke museum. Här kan du traska runt på egen hand, delta i arrangerade rundturer, fika i det mysiga caféet och shoppa souvenirer i den lilla butiken Rock Art Shop. Exempel på andra platser som är enkla och väl värda att besöka är Aspeberget, Fossum och Listsleby, varav den sistnämnda dessutom är anpassad för rullstolsburna. Turistbyrån i Tanum hjälper dig gärna med att arrangera dina besök, hitta ett lämpligt boende med mera.