Gammelstads kyrkstad

Utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad belägen, en plats som sedan år 1996 står på Unescos världsarvslista. Denna kyrkstad är Sveriges största i sitt slag, och dessutom den bäst bevarade med bland annat sin medeltida stenkyrka från 1492. När Gammelstads kyrkstad utsågs till en för mänskligheten omistlig kultur- och naturmiljö så motiverade Unescos världsarvskommitté sitt val med följande: “Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö”. Den kvalitetsstämpel som detta innebär medför naturligtvis ständigt underhåll och förvaltande, för att på bästa sätt sköta om kyrkstadens unikhet.

Historik kring Gammelstads kyrkstad

Gammelstads historia kan dateras mer än 600 år bakåt i tiden, till 1400-talet då stenkyrkan började byggas. Man kan idag se spår på vad byborna på den tiden levde av: fiske, boskapsskötsel och skinnhandel med samerna. På 1500-talet infördes kyrkplikt, varpå man började anlägga övernattningsstugor för de många besökare som regelbundet vallfärdade till kyrkan. Antalet kyrkstugor tror man sedan har ökat efterhand, då behovet har uppstått. Sakta men säkert har på detta vis Gammelstads kyrkstad bildats – platsen som idag är ett populärt turistmål.

Att besöka Gammelstads kyrkstad

När du som turist vill besöka Gammelstads kyrkstad, är ett ovärderligt tips att ta en sväng förbi Gammelstads Visitor Centre. Här finns ett turistkontor med information, en butik med souvenirer och lokalproducerade produkter, utställning, bildspel med mera. Du kan med fördel välja att delta i en av de guidade visningarna eller lyktvandringarna som regelbundet genomförs i kyrkstaden. Vill du hellre besöka världsarvet på egen hand är det en lika njutbar upplevelse, där du i ditt eget tempo kan flanera runt i de gamla gränderna. Ta en titt in i den vackra kyrkan, besök stadens lokala hantverkare, pausa för en fika och ta en tur till Hägnans friluftsmuseum. I Gammelstads kyrkstad kommer du inte att gå sysslolös!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *