Birka och Hovgården

Birka och Hovgården ligger belägna på Björkö och Adelsö i Mälaren, Ekerö Kommun. År 1993 blev områdena Sveriges nummer två att hamna Unescos världsarvslista, tack vare deras mycket välbevarade skick som än idag berättar sin historia. Här var vikingar bosatta och aktiva från 700- till 900-talet, och spåren från det handelsnätverk de etablerade finns kvar än idag. När platserna utsågs till världsarv beskrev Unesco Birka som ”ett av de mest kompletta och orörda exemplen på vikingarnas handelsbosättningar”.

Historik kring världsarvet

Birka, den ena delen av världsarvet, går vanligen under benämningen ”Sveriges första stad”. Det var ett viktigt maktcentrum under vikingatiden, dit mängder av utländska köpmän kom med värdefulla varor för att idka byteshandel. Exempelvis byttes inte sällan svensk bärnsten mot exotiska kryddor eller dyrbart siden. Aktiviteterna övervakades av kungen som höll till på Adelsö, och Birka höll sig på topp fram till slutet av 900-talet då staden övergavs.

Den andra delen av världsarvet utgörs av Hovgården, belägen på Adelsö i Mälaren. Det var alltså här som den kungsgård låg, varifrån handeln i Birka på Björkö styrdes med järnhand. Här har gjorts över 3000 arkeologiska fynd, bland annat den berömda Håkanstenen.

Turista på Birka och Hovgården

I Ekerö Kommun anordnas ett flertal guidade turer ut till Adelsö och öarna runt omkring. På Adelsö finns ett hembygdsmuseum som har öppet sommartid – en aktivitet som med fördel kombineras med den historiska vandringen som regelbundet går över ön. På Björkö finns den populära Vikingastaden, där du kan upptäcka Birka som det såg ut när det begav sig. Delta i guidade visningar eller promenera runt på egen hand – oavsett hur du väljer att ta dig an din utflykt lär du inte bli besviken. En tidsresa i ordets rätta bemärkelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *