Att resa till ett världsarv idag

I dagens samhälle är snabbhet och effektivitet A och O. Vi ska på mängder av viktiga möten, shoppa en massa oumbärliga prylar, hålla oss ständigt uppdaterade på alla fronter – och fort ska det gå! Det finns naturligtvis en gräns för hur mycket hets man som människa mäktar med, och när tempot i vardagen är i högsta laget är det inte ovanligt att man känner ett behov av att komma ”back to the source”. Känna pulsen sjunka, koppla bort allt det där stressiga, och glömma tid och rum för en stund. Här fyller våra världsarv en viktig funktion. Att besöka en historiskt betydelsefull, eller bara slående vacker, plats där varken datorer eller telefoner haft minsta finger med i spelet för dess utveckling – det är sannerligen en skön upplevelse. Med detta sagt kan förstås din moderna iPhone vara till stor hjälp för att få ut det mesta av ditt besök. Nedan kan du läsa om hur.

Sidor att ta hjälp av

http://whc.unesco.org/

På Unescos egen hemsida kan du lämpligtvis börja din planering av din resa. Här kan du läsa om vilka världsarv som finns, var de ligger samt vad som finns att se och göra.

https://maps.google.se/

Google Maps är en minst sagt smart anhalt för att se hur du enklast kan ta dig till ditt besöksmål. Skriv in start- och slutpunkt för din rutt så ritar Google Maps fram bästa möjliga vägbeskrivning innan du hinner säga ”kompass”.

http://www.flygresor.se/

Behöver du ta flyget för att nå fram till det världsarv du vill se, så har Flygresors sida ett behändigt upplägg. Här får du hjälp att hitta din flygbiljett till lägsta möjliga pris, tack vare ett jämförelsesystem mellan 35 resebolag.

Appar att ta hjälp av

  • UNESCO World Heritage – upptäck hela världens olika världsarv i en app. Du markerar dina favoriter och kan så småningom bocka av när du väl har besökt dem.
  • Sevärt – denna app från Statens fastighetsverk har som syfte att göra det svenska kulturarvet levande. Få lockande förslag på svenska besöksmål du inte visste fanns.
  • Kingen was here – låter dig på ett lekfullt sätt lära dig intressanta fakta om världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
  • Upptäck världsarvet – detta är en app du kan använda för att utforska jordens alla världsarv närmre, låta dig inspireras och drömma dig bort.
Posted in Övrigt
Share this post, let the world know

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *