Engelbergs bruk

År 1993 blev Engelsbergs bruk, i sällskap av Birka och Hovgården, inskrivet på Unescos världsarvslista. Valet motiverades med att Engelsberg är ett utmärkt exempel på en betydande europeisk industri, med välbevarade byggnader kvar från 1600- till 1800-talen. På plats finns både teknisk utrustning, hytta, smedja, bostäder och kontor kvar från tiden då järnbruket var igång. Det var bruk i stil med Engelsberg som gjorde att Sverige så småningom kunde klassa sig som en av världens största järnproducenter.

Historik kring bruket

Vid sjön Åmänningen i Fagersta kommun ligger Engelsbergs bruk placerat, och har så gjort sedan 1681 då det anlades av Per Larsson Höök (adlad Gyllenhöök). Han lät bygga en hytta, där man snart framställde tackjärn genom att använda träkol till att smälta malm och kalksten. Detta gjordes i Engelsbergs masugnsanläggning, som användes ända fram till år 1919 då bruket lades ned.

Att besöka Engelsberg

Vid Engelsbergs bruk finns anmärkningsvärt många byggnader bevarade, och är tack vare sin unikhet väl värda ett besök. Här finns den röda gamla hyttan, herrsmedjan där järnet bearbetades med smälthammare, den vackert belägna herrgården samt många andra byggnader som till exempel ett våghus och en krog. Du som turist kan välja mellan att gå någon av de många fina promenadstigar som slingrar sig genom området, eller också delta i en guidad visning anordnad av Fagersta Turism. För bägge alternativen gäller kläder efter väder, men när den punkten väl är fixad är det bara att insupa atmosfären och njuta av att befinna dig på ett av Sveriges första världsarv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *